Temple Grandin, Richard Panek "Autism. Diagnoosimise alused ja suhtumine autistidesse"


Sõnal „autism” on ka praegusel ajal paljude inimeste jaoks kohutav tähendus: silme ette tulevad kõnetud, stereotüüpidega, karjuvad, kontaktivõimetud lapsed, ning enamik inimesi ei mõtle selle peale, milline saab olema nende laste tulevik. Samuti ei tea me veel siiani piisavalt põhjalikult autismispektri häirete põhjuste kohta. Selle raamatu autor Temple Grandin on ise autistlik inimene, kes on oma nõrkusi ja tugevusi tundma õppinud, nii et ta on elus hästi hakkama saanud: leidnud töö, lõpetanud ülikooli, saanud teadlaseks, ning ta on uurinud kogu elu autismi olemust ja põhjusi. 
Ta jagab selles raamatus soovitusi, kuidas keskenduda autismispektri häiretega laste tugevustele, kuidas toetada nende arengut, haridusteed ja kuidas leida neile töövõimalusi. Tema kogemuste kirjeldused ja mitmekesised soovitused on väga väärtuslikud kõikidele autistlike laste vanematele, aga ka kõigile spetsialistidele, kes töötavad nende lastega. Arvestades kõiki neid selle raamatu teemakäsitlusi, saaks ka meie haridussüsteem pakkuda autismispektri häirega lastele just neile sobivaimat õppimisvõimalust. 

Juba saabki maikuu läbi ja koos sellega sai läbi ka järgmine raamat. Jätkasin autismi teemal. Eelmine teos oli ilukirjanduslik, aga antud teos on teaduslikum, "Autism. Diagnoosimise alused ja suhtumine autistidesse". Esimene lugemine sellises valdkonnas ja veel vabatahtlikult. Raamatut soovitas taaskord eripedagoogika õppejõud. 
Oli üpris huvitav lugemine. Sain rohkem autismist teada. Kuidas see ajaga on arenenud ja et pikk tee on veel ees. Seda raamatut ei saanud lugeda nagu tavalist noortekirjandust. Vahepeal tuli teha pause, et kogu jutt ja info saaks natuke seedida. Kuid sain ilusti hakkama ja olen sellel alal nüüd natukene targem. Keda huvitab autism siis soovitan raamatut lugeda. 
Mina ostsin selle päris krõbeda hinnaga Apollost, 23.89€. Praegu on see Rahva Raamatus soodushinnaga, 17.90€ :)





Milliseid autismi teemalisi raamatuid Sina lugenud oled?



Teie Klaarika! :)

Comments

Popular Posts